Beleid

Flufylufs kittenbeleid

Helaas is het zo dat ons kittenbeleid gekopieerd wordt door mensen waarvan hun handelswijze niet eens in de buurt komt van de onze.
Dus nogmaals eens om aan te stippen: op deze tekst heerst copyright en deze tekst is door MIJzelf geschreven aan de hand van ONZE ervaringen.

Deze pagina is gemaakt voor mensen die interesse hebben in onze kittens. We vragen jullie om dit eens goed door te nemen. Kunnen jullie akkoord gaan en voelen jullie jezelf prettig bij deze werkwijze: neem gerust contact op. We verlangen wel een mailtje waarin iets wordt verteld over het eventuele toekomstige huisje van onze knuffels. Mailtjes waarin dit niet staat zullen met deze vraag beantwoord worden. 😉
Kun je jezelf hierin niet vinden, dan raad ik je aan een andere cattery te zoeken. Wij gaan niet onderhandelen over onze voorwaarden (bijv. een kittentje alsnog 1 nestje laten krijgen).. Onze kittentjes worden met zorg en liefde groot gebracht en we vinden het onze verantwoording om ook te zorgen dat dit in hun toekomst gebeurt.

Wij hebben ten alle tijde het recht een verkoop niet door te laten gaan, als dit voor ons nodig lijkt.
Net zoals de koper dit recht heeft.. Alleen stellen we het wel op prijs hiervan op de hoogte gesteld te worden, en het niet te moeten gissen doordat mensen ineens onbereikbaar blijken.

Wat verwachten wij van nieuwe eigenaren?

Laten we beginnen met iets heel simpels.. We gaan er vanuit, als je bij ons aan de bel trekt voor een kittentje, al je huisgenoten erachter staan. Het is voor ons, jullie en zeker ook het kittentje geen goede situatie als het kittentje na een jaar weer verplicht moet verhuizen omdat men erachter komt dat een kittentje gewoon een dier is en ja.. dus wel eens iets kapot maakt. Wil je dit niet, koop dan liever een pluche kat.

Hieruit voort vloeiend, verwachten wij van toekomstige huisjes dat zij reeele verwachtingen hebben. Katten blijven katten, ook Ragdolls. Iedere Ragdoll heeft zijn/haar eigen karakter. Dit is wat ons betreft juist erg leuk en charmant..
Maar hou er dus rekening mee.. niet iedere kat zoekt het om op te zitten en pootjes te geven als jij dat wil. Of te knuffelen als het jou uitkomt.

Uiteraard willen we nieuwe baasjes die de katjes heel veel liefde geven. De katjes absoluut niet afsluiten van de dagelijkse gang van zaken en de katjes gewoon in huis leven, met de rest van het gezin. Een plekje waar de kat zich terug kan trekken indien er drukke visite komt of dat soort dingen is natuurlijk helemaal geweldig en geen probleem, maar we zien liever niet dat de katjes de hele dag op een apart kamertje moeten leven ofzo.
Ook plaatsen we geen kittentje alleen bij mensen die beide full time werken. Als daar een vriendje is in de vorm van een andere kat, maakt het weer heel anders. Dan moeten echter wel de karakters bij elkaar passen. Ook mensen die de Ragdoll persee als enig huisdier willen houden, zijn niet geschikt voor onze kittentjes. Menselijk gezelschap is leuk, maar sommige Ragdolls hebben behoefte aan meer(met een andere kat kun je immers ruiger spelen als met je mensen). En als dit duidelijk wordt, verwachten we van de eigenaren hieraan gehoor te geven.
De Ragdoll is geen kat voor het buitenleven. Onze katjes mogen dan ook niet vrij naar buiten. Een afgeschermd balkon of ren of zelfs aan een tuigje buiten wandelen is natuurlijk geen enkel probleem. We gaan er vanuit dat onze kittentjes goed voer krijgen en de nodige medische hulp als dit nodig is. Hier hoort ook hij dat een kittentje niet mishandeld mag worden! Hieronder valt voor ons ook het ontnagelen (dat trouwens een verboden ingreep is, en zeer verminkend is, maar helaas nog wel gebeurd) maar ook die nagelkapjes. Die zijn voor ons net zo erg als ontnagelen. Als je een kat in huis neemt, moet er erbij nemen dat een kat met het spelen of rennen wel eens een kras op je bank maakt.. zelfs als de nageltjes geknipt zijn. Wil je dit niet, neem dan geen kat, ipv de kat te gaan mishandelen.
Bij een goede behandeling van uw katje hoort wat ons betreft ook vachtverzorging. Klitten zijn erg pijnlijk en trekken aan de huid. Het bijhouden van de vacht is dus ook belangrijk. En ja, ook de Ragdoll haart 😉 Zeker in de 2 rui periodes in het jaar.

We gaan er ook vanuit dat als je een kittentje van ons wil, dat dit voor het hele leven van het kittentje is. Niet alleen maar totdat het kitten zijn er vanaf is. Of totdat je kittentje draadjes door gaat bijten (dan verveelt je kat zich en wordt het tijd voor nieuwe speeltjes/spelletjes) . Natuurlijk zijn er altijd omstandigheden te bedenken dat het niet meer gaat… maar onze kittentjes zijn geen wegwerp-artikelen.
Mocht het zo zijn dat het kittentje echt niet kan blijven, mag het niet zonder dat wij ervan weten herplaatst worden. Elk kittentje blijft nl een kittentje van ons en dus belangrijk voor ons.

Deze tekst is niet om je af te schrikken, maar wel om je goed na te laten denken over het aanschaffen van een kat en in het bijzonder een kittentje van ons. Onze kittentjes zijn geen wegwerp-artikelen of status-symbolen. Onze kittentjes zijn dieren met gevoelens.. en die verdienen alleen maar de beste huisjes.

Wij verwachten ook van nieuwe eigenaren dat ze zo af en toe eens laten weten hoe het met onze ukkies gaat (foto’s zijn zeeeerrr gewaardeerd 😉 ). Dit hoeft zeker niet iedere week of iedere maand… maar helemaal nooit meer iets horen… daar kunnen we niet zo goed tegen ;). Natuurlijk zullen we je ook niet in je nek gaan zitten hiervoor… maar als het echt lang duurt, wel een poging wagen 😉

Bij het eerste contact verwachten we een voorstel mailtje. Mailtjes met alleen “wat moet het kosten” worden niet serieus genomen. Tuurlijk mag de vraag gesteld worden wat de kittentjes kosten, maar als dat het enige is in het mailtje, is wat ons betreft de prijs het belangrijkste.. En volgens ons moet dit niet zo zijn. We willen graag wat meer weten over een eventueel toekomstig huisje zodat we kunnen kijken of het een eventuele match zou kunnen zijn. Ook verwachten we van mensen dat ze minstens 2! keer naar hun kitten komen kijken. De eerste keer is vaak voor de eerste indruk. De tweede keer om te kijken of te klik er nog is. Ook voor het kittentje!.

Waar mogelijk (dit doen we alleen als mijn zoontje er niet is) brengen wij onze kittentjes naar hun nieuwe huisje om daarmee ook meteen het eventuele nieuwe huisje te kunnen beoordelen. Niet dat het ooit gebeurd is, maar als we bv veel meer huisdieren aantreffen dan gezegd is of het kittentje moet in de ren gaan zitten etc, zullen we het kittentje weer veilig mee naar huis nemen. We werken op een basis van vertrouwen, wordt het vertrouwen beschaamd, is wat ons betreft de basis voor het plaatsen van een kittentje weg.

Wat krijgen onze kittentjes mee als ze verhuizen?

Onze dolletjes mogen verhuizen als ze ten minste 16 weken zijn en worden;
* Goed gesocialiseerd.
* In plaats van preventief ontvlooien en ontwormen (je geeft je katten een hoop chemicaliën voor niets met mogelijk slechte gevolgen, zie het kopje ‘Ontwormen en Enten’ onder Algemeen.), laten wij steekproefsgewijs parasieten onderzoek doen, jaarlijks en voordat de kittens vertrekken.
* 2 keer ge-ent (naar het buitenland verhuizende kleintjes krijgen ook een rabiës enting).
* Gechipt.
* Gecastreerd/gesteriliseerd.(voor gezelschaps kittens is het NIET mogelijk een uitzondering hierop te maken)
* Voorzien van een paspoort, stamboom(BTF), eigendomsbewijs en een TICA registratie (TICA registratie alleen voor fokkittens).
* Verkoopcontract.
* Kopieën van de testen van de ouders.
* De lilac/chocolate fokkittens zullen ook een DNA test hebben (kleur)
* Een kittenpakket met in ieder geval voer dat ze hier krijgen.
* Verder verschilt de inhoud van deze pakketjes.
* Foto’s worden door de weken heen gegeven via
* En zo mogelijk thuis gebracht om een gemakkelijke en door ons begeleide overgang mogelijk te maken.

Kittens voor de fok

Wij verkopen momenteel heel zelden kittentjes voor de fok.
Dit doen we om de volgende redenen:
De afgelopen jaren hebben we een aantal, voor ons, nieuwe lijnen gekregen. Deze lijnen zijn heel erg interessant en dat zijn we ons ook bewust. Maar we willen deze lijnen graag wat meer leren kennen. Zowel hun sterke als hun zwakke punten. Ook willen we graag eerst eens zien hoe de kitten uit dezen lijnen en in verschillende combinaties uitgroeien.
Pas als we dit helemaal weten, hebben we weer het vertrouwen om een fokker die oprecht geïnteresseerd is, goed voor te kunnen lichten over de lijnen die ze graag willen hebben. En zo het ras beter vooruit te kunnen helpen. We kunnen dan beter zeggen wat die lijnen nodig hebben.  Totdat we dit kunnen, zullen er dus geen kittentjes voor de fok verkocht worden.
Het lijkt een beetje een rare reden, maar we hebben het ras zo lief, dat we niet zomaar wat willen doen. Dit is dus puur geboren uit liefde voor de Ragdoll. We willen het ras echt vooruit helpen en in onze ogen kan dit alleen maar als je de lijnen goed kent en weet waarmee je ze verbetert.   Eventueel zullen er nog wel kittentjes voor de fok naar catteries gaan waar we nauw mee samenwerken. Dit omdat we niet alles zelf kunnen houden (hoe graag we dat ook zouden willen ;), deze catteries vaak nog meer ervaring hebben dan wij en omdat we er nauw mee samenwerken kunnen we onze kittens ook opvolgen.

Maar ook een belangrijke reden:
Dan zijn er ook nog steeds fokkers die zich geroepen voelen om zich beter voor te doen dan ze zijn. Je voorliegen en zo een kittentje los weten te peuteren. Vervolgens zeggen ze: We hebben maling aan het contract en de afspraken die we hebben gemaakt en waar ik me beloofd heb aan te houden. Vreselijk vinden we dit. Maar meer nog voor het kittentje. We maken deze afspraken om het kittentje, de nakomelingen en de lijnen recht te doen. Dat fokkers daar overheen walsen vervuld ons met afschuw, misselijk worden we ervan. Helaas hebben we dit aan de lijve moeten ondervinden. Voor mensen die willen weten welke fokker zich niet aan gemaakte afspraken houdt, neem vooral contact met ons op. 😉
Maar tot deze mentaliteit veranderd, weigeren we opnieuw in deze vallen te trappen en onze kittens dit aan te doen. Wij verkopen dus geen kittentjes voor de fok aan ons onbekende catteries. Er zijn een aantal catteries waaraan we wel onze kittens toevertrouwen. Hoe en waarom maken we niet openbaar, omdat de mensen die kwaad willen dit weer kunnen misbruiken.

Na dit verhaal willen we wel eventjes zegen dat we natuurlijk altijd bereid zijn om nieuwe fokkers te begeleiden.. maar denk je nog steeds dat fokken niet meer is dan een kater bij een poes zetten, dan kun je beter niet bij ons aankloppen 😉

 

Onze cattery

In onze cattery worden geen kooien gebruikt. De katjes leven gewoon in huis en komen zo ook in contact met kleine kinderen en huiselijke geluiden en bezigheden. Wel hebben de dekkaters een eigen ruimte als wij er niet zijn of een poes krols is. Anders leven de dekkaters ook in huis. De dekkaters hebben dan ook een eigen verblijf in de tuin, waar zij vrij in kunnen. Vanaf hier kunnen zij via gaas wel contact zoeken met de andere dollies, aangezien zij 24 uur per dag in de ren kunnen.

We zijn een cattery waar niet gerookt wordt. Ook niet door de gasten die hier komen. Let op: bij roken rookt ook uw huisdier mee!

Onze kittentjes worden in de huiskamer geboren. Dit in een speciale bevalbox waar de condities goed te regelen zijn. Zodra moeder het toestaat zullen ze vanaf dag 1 ook gehandeld worden door mijn zoontje. Als ze wat ouder worden en wat rond gaan kruipen krijgen ze wat meer ruimte. De kleintjes komen dan in een veilige box te liggen. Zij kunnen er niet uit, maar de anderen kunnen er wel in. (zo voorkomen we nare ongelukken als bv van de trap afvallen). Hoe ouder ze worden, hoe meer vrijheid ze krijgen. En zodra de ukken eraan toe zijn (meestal met een week of 5-6.. ze klimmen dan nl uit de box) krijgen ze gewoon het hele huis tot hun beschikking.

Met een week of 5-6 mogen de toekomstige baasjes hun spruiten voor het eerst ontmoeten. Eerder niet ivm mogelijk infectiegevaar. En hoe kleiner ze zijn, hoe lastiger is het ze in leven te houden als ze echt ziek worden. Dus we nemen daarin zo weinig mogelijk risico. We gaan bv ook niet naar shows als we zulke kleine frummels hebben liggen.. (je zal toch eens iets meenemen.. brrr). Bij dit eerste bezoek kijken ook wij of we de toekomstige baasjes geschikte kandidaten zouden vinden.

De eerste afspraak proberen we altijd in het weekend te plannen. Zo hebben zowel jullie als wij, als de kittentjes tijd genoeg elkaar te leren kennen. Ook plannen we altijd maar 1 kittenbezoek per dag. We hebben dus geen in-en-uitloop van kittenbezoekers. Dit omdat we niet vinden dat mensen op een schopstoel moeten zitten. Maar zo hebben wij ook de ruimte om mensen eerlijk te beoordelen en goed te bedenken of kitten en mogelijk toekomstige eigenaren een goede match zijn. De weekenden moeten jullie echter wel delen met onze vrienden en familie. Dat zijn ook de weekenden dat we afspraken en gemiste verjaardagen inhalen omdat ik de weken ervoor mezelf in huis heb opgesloten om voor de ukken de zorgen.. (ja vrienden.. aan jullie wordt ook gedacht 😉 ) Dus het kan wel eens zo zijn dat je niet meteen het eerste weekend terecht kan.

Als dit van beide kanten positief is, wordt het kittentje gereserveerd. Natuurlijk krijg je zoveel mogelijk updates via de mail en zijn jullie van harte welkom om vaker te komen knuffelen en spelen. Dit raden wij zelfs sterk aan en verwachten zelfs dat je nog eens terug komt in de tijd die erop volgt. Al is het alleen maar om te kijken of de klik er nog is. Hoe beter de kleine frummel jullie (her)kent, hoe gemakkelijker zal het gewenningsproces zijn als de kleine verhuisd.

Als de frummels zo oud zijn dat ze gecastreerd gaan worden, spreken we een datum onder voorbehoud af om de ukken te komen brengen of te komen halen. Onder voorbehoud, want jullie nieuwe huisgenootje moet eerst wel helemaal genezen zijn, we gaan geen kittens met open wonden laten verhuizen. Een verhuizing is al stressvol genoeg. Dit zal dus voor de poesjes iets meer tijd in beslag nemen dan voor de katertjes. Voor meer info raden we je aan om eens www.kattenbescherming.nl/over-ons/voorlichting/vroeg-castratie/  te kijken. Naar ons inzicht op dit moment het meest complete overzicht ook van alle onderzoeken die gedaan zijn over dit onderwerp. Zoals al eerder vermeld hierboven, testen wij al onze ouders op kleur via DNA. Wij weten dan ook zeker dat onze chocolate ouders chocolate zijn en onze lilac ouders lilac. Chocolate en lilac kittens geboren uit dragers, laten wij ook altijd op DNA testen om hun kleur vast te stellen. Wij verkopen en hebben dus geen lichte blue en seals die we uitgeven voor lilac en chocolate.

Waarom onze kittentjes zo laat verhuizen.

Onze kittens verhuizen als ze tenminste 16 weken oud zijn.
Over de leeftijd waarop de kittentjes het beste kunnen verhuizen is veel discussie. Volgens de wet is het vanaf 8 weken. Volgens stamboekverenigingen is het vanaf 13 weken. Dit betekent dat catteries die hun kittens eerder laten verhuizen dan 13 weken, niet voldoen aan de regels opgesteld door de stamboekvereniging en geen stambomen meer krijgen voor hun kittens. Volgens gedragsdeskundigen is het beste vanaf 16 weken.

Onze ervaringen zijn het beste met 16 weken. Zowel voor de kittentjes die sneller stevig op hun pootjes staan in nieuwe huisjes, maar ook bij de kittentjes en mamas die achterblijven in onze cattery. Er wordt minder naar de kittentjes gezocht en de poezen lijken er vrede mee te hebben. Ik kan wel uitgebreid gaan opschrijven hier volgens welke onderzoeken dit allemaal beter is en waarom, maar anderen hebben dit ook al gedaan: www.kattengedragstherapie.nl/set1.html voor meer informatie omtrent dit onderwerp. Dit alles maakt dat tegenwoordig onze kittens ten minste de leeftijd van 16 weken moeten hebben voordat ze verhuizen. Natuurlijk ben je wel meer dan welkom om tot die tijd hier met ze te komen spelen 😉

Gereserveerde kittens.

Ook hier willen wij nogmaals aanstippen dat wij het recht hebben om ten alle tijden de reservatie ongedaan te maken als wij denken dat dit in het belang van het kittentje is. Ook als wij het kittentje komen brengen. Als wij dit doen, hebben wij daar een goede reden voor en dit doen wij altijd in het belang van het kittentje. Zij staan altijd centraal en wij zoeken de best mogelijke huisjes voor ze waar ze gelukkig en oud mogen worden.
Ook kittenkopers mogen hun beslissing terugdraaien. We hebben veel liever dat dit gedaan wordt, dan dat het kittentje ergens terecht komt waar het niet gewenst is. Wel is het zo netjes om ons dit te laten weten. Wij hebben nl geen glazen bol thuis waarin we kunnen zien dat je je bedacht hebt. En ook wij zijn wel zo netjes om te laten weten als we van gedachte veranderd zijn.

Bezoekjes aan onze cattery

Natuurlijk is er altijd gelegenheid om onze cattery te bezoeken. Ook zonder dat we kittens hebben (zodat je niet meteen verblind wordt door de lieve ukken, maar goed kunt kijken naar onze volwassen katten en werkwijze).
Onze cattery is echter ook gewoon ons huis. Maw je komt dan ook een bezoekje brengen aan ons huis en omdat ook wij wel eens in onze pyjama voor de tv willen hangen 😉 maken we een afspraak wanneer je kan komen kijken.

MAAR …. Met meerdere catteries merken wij de laatste tijd een trent op. Het zogenaamde ‘cattery hoppen’. Dit betekent dat mensen in 1 week of zelfs op 1 dag meerdere catteries bezoeken.
Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn een groot voorstander van bij meerdere catteries kijken en te kijken welke cattery je aanstaat. Maar we vragen je dit met beleid te doen. Zonder onze kittentjes, zwangere poezen of die van anderen in gevaar te brengen. Elke cattery heeft namelijk zijn eigen biocultuur, waar virussen en bacteriën bijhoren. De katten in zo’n huishouden zijn hier resistent tegen en zo ook de kittentjes. Maar door op 1 dag of in 1 week meerdere catteries te bezoeken, verplaats je deze culturen naar andere catteries met alle gevolgen van dien. Ja.. JIJ kan er zelfs voor zorgen dat de kittentjes in die cattery sterven aan de gevolgen van een virusje door JOU meegebracht.

Vandaar, bezoek meerdere catteries, maar doe dit met beleid.
Bezoek maar 1 cattery in de week of liever in de 2 weken. (bedenk een cattery die je onder druk zet een kittentje wel of niet te kopen, daar wil je niet zijn..je wil immers een weloverwogen keuze maken en geen kittentje opdrongen krijgen omdat de fokker ‘er vanaf moet’. Een goede fokker begrijpt dit en zal bij oprechte interesse je kittentje echt wel vasthouden voor je.)
Kom je thuis, was dan je kleren en trek deze voor het wassen NIET opnieuw aan naar een andere cattery.
Was je handen of ontsmet deze na een cattery bezoek en voordat je katten in een andere cattery aanraakt.
Doe bij de cattery aangekomen je schoenen uit voordat je binnen gaat.
Door dit soort maatregelen te treffen, voorkom je dat virussen – en soms nog erger: schimmels- overgaan van de ene naar de andere cattery en help je mee de kittentjes van de cattery gezond en levend te houden.

Dan wordt ons ook eens gevraagd of honden welkom zijn, om te kijken of de hond matcht met het kitten. Wij laten geen honden toe in huis. Onze katten zijn dit niet gewend en dat zou veel te veel stress opleveren voor de zogende moeders en zwangere poezen. (om nog maar te zwijgen dat ook uw hond kittentjes ziek kan maken). Wij hebben diverse kittentjes geplaatst bij honden en hier geen problemen mee ondervonden. Natuurlijk is de gewenningperiode wat langer, maar iemand die zich hierin inleest kan dit perfect begeleiden. En natuurlijk zijn we altijd bereid om tips te geven.

Wij hebben zelf kleine kinderen en onze katten en kittens zijn dit dus gewend, maar wij adviseren om je kinderen voor minstens 1 bezoekje mee te brengen. Ook om te kijken of het kittentje weet om te gaan met uw kinderen vinden we dat erg belangrijk. We verwachten wel dat uw kind zodra het de leeftijd bereikt heeft waarop ze dit kunnen begrijpen, de spelregels kent van het omgaan met katten (het kan volgens ons zeker geen kwaad uw kinderen al te leren voordat het kittentje in huis komt.) Hier: www.kinderenendieren.nl/ vind je de basisregels hieromtrent.  Wij leren ook onze kinderen deze regels en verwachten dat ons zoontje de katten met respect benadert.

Voeding

Onze katjes krijgen alleen hoogwaardige voeding. Zeker de zwangere en zogende poezen hebben dit hard nodig, maar natuurlijk heeft iedere kat dit hard nodig. Wat bedoelen we met hoogwaardig? Hiermee bedoelen we voer dat voor de kat geschikt is en alles bevat dat de kat nodig heeft. Een kat is een carnivoor. Dit betekent dat ook zijn/haar spijsverteringsstelsel hierop aangepast is. De kat heeft een vrij kort spijsverteringsstelsel en o.a. hierdoor kan een kat geen plantaardige producten verteren. (Ook mist de kat een de bacteriën, zoals een koe die wel heeft, om cellulose af te breken). Als je op voerverpakkingen kijkt van kattenvoer dat in de winkel staat zie je vaak veel granen staan als hoofdingrediënt. Waarvoor zijn deze granen? Of ze worden gebruikt als vulmiddel in de brok van uw kat. Dus de kat kan er dan helemaal niets mee, maar raakt er wel tijdelijk vol van. Het komt er echter ongebruikt weer uit. Of deze plantaardige producten zijn zo bewerkt dat de kat ze wel op kan nemen.. Maar dit is niet een natuurlijk voedingsmiddel van de kat. Is dit dan goed voor de kat?

Wij geven onze katten iedere dag vers vlees. Ook onze kittens leren vast voer eten door middel van vers. (in het jargon: ze worden afgespeent op vers). Dit betekent dat onze katten zowel hele prooidieren te eten krijgen, als gemalen vlees. Maar ook bijvoorbeeld een stuk konijn. Hierdoor krijgen de katten voedingsstoffen binnen waar ze heel goed wat mee kunnen, ook moeten ze flink kauwen wat helpt tegen de tandsteen. Ook krijgen de katten hiermee veel vocht binnen (het zijn van nature geen grote drinkers), dit is veel beter voor hun nieren. De katten vinden het ook erg lekker en waarderen het vers vlees (eigenlijk boven hun brok).

Maar wij hebben ook brokken staan. Dit eigenlijk omdat ons leven weleens hectisch kan zijn, en tja, alleen maar vers voeren vergt regelmaat en tijd. Ook kunnen we mensen niet verplichten vers voer te geven aan onze kittens/herplaatsers(maar bedenk wel dat vers voer niet altijd kuikentjes of hele konijntjes hoeft te zijn. 😉 een kippenpoot volstaat natuurlijk ook 😉 ). Dus vinden we wel dat ze ‘ van alle markten thuis moeten zijn’ . Echter: We geven onze katten qua brok een brok die geen granen bevat en een hoog percentage aan vlees. Momenteel voeren wij ze als brok: Cat Lovers Gold en Taste of the Wild. Dit is te koop bij verschillende internet winkels. Dit soort brokken zullen dan ook de brokken zijn die wij aanbevelen. (evenals het vers voeren). dit zal dan ook een deel uitmaken van het kittenpakket.

Haren

De Ragdoll is een halflangharige kat. 2 keer per jaar heeft de Ragdoll een rui periode. 1 keer om zijn prachtige volle wintervacht te krijgen en in de lente trekt hij die volle wintervacht weer uit voor een zomerjasje. Dus ja, de Ragdoll verliest haar. Ook komt het wel eens voor dat je ongelukjes uit het lange broekje van de raggie moet verwijderen. Kun je daar niet tegen, zou ik geen Ragdoll aanschaffen.. (eigenlijk geen enkele kat.. want de sphynx verliest dan geen haar, maar laat overal huidvet achter.. ). Wel kun je het haarverlies met een aantal maatregelen verminderen. Maar: HELEMAAL NIET RUIEN GAAT NIET. 😉
* Kies voor een kwaliteitsvoeding. Goede voeding vermindert haarverlies.
* Borstel niet iedere dag, dat stimuleert het loslaten van het haar. 1 keer per week is voldoende. (wel natuurlijk de klitjes onder de oksels in de gaten houden. Want klitjes trekken aan de huid en doen pijn)
* Gebruik goed gereedschap. GEEN furminator. Je trekt daarmee de haren uit je kat en krijgt kale plekken. Een goede slicker en een kammetje met fijne tanden en weinig ruimte tussen te tanden, zijn voldoende.
*producten: er zijn ook sprays in omloop die ervoor zorgen dat het haar niet statisch wordt en die een ontklittende werking hebben. Zelf gebruiken wij de merken Jerob en Natruly’s (dit is een merk met alleen maar natuurlijke ingredienten).
*Knip klitten niet weg! Een kat heeft een heel erg dunne huid! Je knipt dus zo door de huid heen (je zal de eerste niet zijn).. In plaats daarvan kun je voor het klitten verwijderen, bv als de kat niet erg gechameerd is van lang stil zitten om te borstelen, een tornmesje halen. Daarmee kun je zonder je kat pijn te doen voorzichtig te klit lossnijden.
*In de rui periode kan plukken helpen. Informeer je wel eerst hoe je dit het beste kan doen.

Hoe lang de vacht wordt van je Raggie? Kijk naar de ouders. Niet altijd, maar vaak wel geeft dit een goed beeld van hoe je raggie in zijn vacht komt te zitten en hoeveel werk er aan is.
Verder.. wil je een Ragdoll? Zul je de haren erbij moeten nemen.. 😉 De haarroller van de ikea doet wonderen voordat je de deur uitmoet 😉