de Ragdoll

We hebben geen geschiedenis over de ontstaan van de ragdoll op deze site gezet, omdat we denken dat dit op andere sites al uitgebreid uitgelegd staat. Verder heeft iedereen zijn eigen waarheid over de geschiedenis, omdat Ann Baker veel met haar het graf heeft ingenomen.
Wel staat hieronder wat korte informatie over de Ragdoll in het algemeen.  Wel moet je natuurlijk rekening houden met het feit dat iedere Ragdoll een eigen persoonlijkheid heeft.

Karakter
De Ragdoll heeft een zacht karakter. De kat past zich gemakkelijk en snel aan. Ook kan de Ragdoll goed met je andere huisdieren en met kinderen overweg. De Ragdoll is ontzettend nieuwsgierig en helpt graag mee met allerlei klusjes. Het zijn ontzettende knuffels die liever een knuffel bij je komen halen dan dat ze alleen moeten spelen. Ze zijn graag in de buurt van mensen. Ze vergeten en vergeven erg snel. De Ragdoll is een echt allemansvriendje, niet echt een buitenkat dus…je Ragdoll zal zo met iedereen meelopen! De Ragdoll vindt het ook helemaal niet erg om binnen te zijn als zijn baasje hem maar aandacht geeft en genoeg uitdagingen geeft in de vorm van spelen, speeltjes en klimmogelijkheden.

Verzorging
De Ragdolls zijn ondanks hun halflange vacht erg “onderhoudsvriendelijk”. Hun vacht klit en vilt niet. Dat betekent dat je eens in de week een keertje moet borstelen om de losse haren en alles wat in de vacht is blijven hangen, te verwijderen. Dit wil echter niet zeggen dat de Ragdoll niet haart! We krijgen nogal eens de vraag of de Ragdoll veel haart.. en ja de Ragdoll haart net zoals een andere kat. Je kan veel haren tegengaan door goede voeding te geven, maar het seizoens haren, daar is neits tegenop gewassen. Verder wijkt de verzorging van een Ragdoll niet af van iedere andere kat.

Uiterlijk
Wat als eerste opvalt zijn natuurlijk de blauwe ogen, de halflange en zachte vacht en de grootte van de kat.

De Ragdoll kan een aantal patronen hebben;
–   Bicolor (een omgekeerde v in het gezicht)
–   colourpoint (donkere voeten,staart en hoofd met een lichter lijf) en
–   mitted  (witte voetjes verder hetzelfde als een point)

De patronen zijn er in de volgende kleuren;
–   seal (heel donker bruin)
–   blue (grijs)
–   chocolate (warm bruin)
–   lilac (zacht grijs)
–   cream (crème)
–   red (rossig/rood)
Voor meer info overdeze laatste 4 kleuren kijk naar onderen

Bij al deze variaties kan ook een lynx/tabby patroon aanwezig zijn. Je herkent dit aan witte oor-randjes en in de kleuren zitten strepen.
Ook komt regelmatig tortie voor. Dit zijn vlekken meestal in de combinaties rode kleur/gewone kleur. Bijvoorbeeld red/seal en cream/blue. Deze vlekken kunnen voorkomen in alle patronen. Dan is er nog torbie. Dit zijn torties met een lynx/tabby tekening erbij.
En als laatste heb je silver/smoke. Hierbij zijn de haren aan de onderkant niet gekleurd en aan de bovenkant wel.

 

Hieronder een mooi voorbeeld van de verschillende variaties in de kleur lilac.
Een lilac point links, een lilac mink in het midden en een lilac solid rechts.
Allemaal ong 12 weken oud
(let op het verschil in oogkleur en diepte van vachtkleur tussen de point en mink)

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

Variaties
Naast de meer bekende point ragdoll (cs-cs)heb je nog meer variaties. Je hebt een mink (cs-cb), deze worden al met kleur geboren (terwijl de points volledig wit geboren worden), maar worden nog wel donkerder. De oogkleur van de mink kan variëren van blauw naar aqua. Ook heb je de zeldzame sepia ragdoll (cb-cb). Deze worden al donker geboren. De oogkleur kan groen, amberkleurig of een blauwtint zijn. De laatste is de solid, of de non-pointed. Deze ragdolls hebben geen points, worden al gekleurd geboren en de oogkleur kan groen, amber, aqua zijn. Ook kan de solid de blauwe oogkleur hebben, dit is echter wel zeldzaam..(Behalve bij de Blue eyed white. Dit is een witte solid met blauwe ogen. De werkelijke kleur van de ragdoll zit verborgen onder het wit) De solid kan een sepia of point gen dragen. Dit wil dus zeggen dat het solid gen dominant is. Het pointed gen en het sepia gen zijn gedeeltelijk dominant. Dit wel zeggen dat er gradatie is: cs-cs (oftewel pointed) heeft de lichste lichaamskleur. cb-cs (oftewel mink) heeft een iets donkerder lichaamskleur. cb-cb (oftewel sepia) heeft de donkerste liachaamskleur. Het verschil tussen de pointkleur en lichaamskleur is daar bijna verdwenen. Je ziet dus altijd of een ragdoll het sepia gen heeft (behalve dus bij een solid). Een pointed ragdoll kan dus GEEN sepia gen dragen! Want anders zou je het zien en is het een mink ragdoll.

De mink, sepia en solid ragdolls waren er al vanaf het begin, Ann baker gebruikte ze in haar fokprogramma en een paar van de eerste ragdolls waren zelfs solids. Solids worden steeds meer gewaardeerd en steeds vaker gebruikt in fokprogramma’s.  De minks, sepia’s en solids hebben alleen een ander velletje, voor de rest bezitten zij ook het geweldige ragdoll karakter.
Voor meer info: www.solidragdolls.com

Aanvullende info 2013
Er zijn een aantal fokkers een hetze begonnen tegen de mensen die werken met de minks en solids. Steeds gebruiken zij dezelfde argumenten. Ik wil deze hier toch wel uiteen zetten. En hierbij aantekenen dat er nog nooit iemand gevraagd heeft waarom ik met de minks en solids werk. Alles is dus gebaseerd op aannames. Erg jammer en schadelijk voor het ras waar we allemaal van houden.
In mijn ogen is werken met solids en minks een persoonlijke voorkeur. Net zoals mijn persoonlijke voorkeur is dat ik tabbys niet mooi vindt. Moet ik daarom alle fokkers die er wel mee werken aanvallen? Nee, ik respecteer hun persoonlijke voorkeur.

* Wij zouden broodfokkers zijn en het voor het geld doen.
Ik heb nog nooit meer geld gevraagd voor een solid of mink kitten. Ze krijgen dezelfde zorg als de pointed kittens, dus die noodzaak zie ik niet. Daar komt bij dat ik jaarlijks alleen maar geld in de cattery moet stoppen dan er rijker van wordt. (en dan heb je het over bedragen van honderden-duizenden euro’s die je erin stopt)

*Door de minks en solids zou het DNA veranderen en zouden er ziektes weer in de Ragdoll komen.
Veel solid en mink lijnen waren er al voor de tabby en rood lijnen. Tabby en rood zijn er via andere rassen gekomen. En hierbij ziet men dat probleem niet. Echter daar lijkt me dat probleem dan ook voor te doen, als het zich al voordoet.
Zoals ik al zei zijn veel solid en mink lijnen er al voor het tabby en rood er was. Dus als er al nog iets van dit soort problemen naar boven komt, is het waarschijnlijker in de tabby en rood lijnen. Omdat deze recenter zijn en er dus nog minder over geweten is.

* Wij zouden niet testen.
Ik denk dat ik deze niet meer hoef te weerleggen. 😉
Sterker nog: een ziekte als HCM is nu alleen nog maar te onderkennen enkel en alleen via een echo. En een echo op late leeftijd (zoals 8-10 jaar). (voor meer info lees het stukje over HCM op de site). De catteries die hun voormalige fokdieren blijven testen tot deze leeftijd zijn wereldwijd op 1 hand te tellen.
Toch verschijnen er op steeds meer sites de bewering een HCM en PKD vrije cattery te zijn. Dit is dus pure misleiding. Je kan dit pas beweren als je al je fokdieren of alle voorouders daarvan tot hoge leeftijd bij een specialist gescand hebt. Vaak hebben deze catteries alleen DNA getest op het ene gen dat bekend is. En de DNA test voor pkd is niet eens een gevalidieerde test voor de Ragdoll.

*Wij zouden slechte fokkers zijn omdat we ons niet aan de standaard houden.
Door mensen die zich niet aan de standaard hielden is er ook het rood en tabby gekomen. En dit is wel prima. Verder durf ik te beweren dat mijn solids en minks qua type meer aan de standaard voldoen dan menig andere pointed Ragdoll.

Maar last but not least:
Heel veel fokkers hebben in hun lijnen solids en minks zitten. Zij fokken dus zelf met solid en mink nakomelingen. En hierover wordt gezwegen of dit wordt in de doofpot gestopt.
Alleen maar .. ja waarom eigenlijk? Omdat zij gek zijn op de fokdieren die zij op dit moment hebben? omdat ze de kittens die ze eruit krijgen helemaal geweldig vinden? Omdat het zulke gezonde lijnen zijn?
Het lijkt me een beetje raar dat je fel tegen de solid en mink bent, maar wel gebruik maakt van de lijnen..

Het moge duidelijk zijn dat ik het jammer vind dat het op deze manier moet.
Ik denk dat ons geliefde ras gebaat is bij een open en respectvolle communicatie over dit onderwerp. Ik denk zelfs dat als dit gebeurd was ipv het moddergooien dat de tegenstanders van solids en minks nu doen, we al een oplossing hadden waar iedereen mee zou kunnen leven..
Jammer dat de energie hierin gestoken wordt ipv in het ras en bijv. de gezondheid ervan. Dat lijkt me zo veel meer belangrijker.

Hieronder een mooi voorbeeld van een cream point en een cream solid

SONY DSC

Aanvullende info over lilac, chocolate en andere kleurtjes.
Zoals veel van jullie wel weten heeft Ann Baker veel ‘geheimen’ over de Ragdoll en welke katten ze nu precies gebruikte mee het graf in genomen. Echter komt er wel mondjesmaat wat info naar buiten/boven met wat Ann Baker nu precies gebruikte. Ik was eerst niet van plan om deze info hier neer te zetten, omdat het voor liefhebbers mijns inziens niet zoveel uitmaakt.. Maar door een aantal dingen, heb ik besloten dit nu wel toe te voegen aan de site:

Zoals al wel bij veel mensen bekend is, is de rode kleurschakering bij Ragdolls niet orgineel. Hiervoor is in veel gevallen de pers gebruikt. Zo zijn we ook aan het tabby patroon gekomen. Vaak is het niet of lastig terug te vinden in de stambomen of je ragdoll echt uit ‘pure’ Ragdoll lijnen bestaat. Maar als er dus rood of tabby in zit, weet je dus zeker dat dit niet zo is. Er zit dan nl ergens een pers in de voorouders van je Ragdoll.

Sinds kort is er ook meer informatie beschikbaar over de ‘orginele’ lilac en chocolates. Wat wil dit nu zeggen:
Grofweg komen er 3 lijnen lilac en chocolate Ragdolls voor. Hiervan worden er 2 intensief gebruikt.  Dit zijn uit Amerika de Lonerock lijnen. Lonerock heeft om de lilac en chocolate te krijgen voornamelijk Heilige birmanen gebruikt en soms ook een pers. Dan heb je uit Australie de Ragstar/Dancingmist lijnen. Hierbij is de Balinees gebruikt om lilac en chocolate te krijgen.

Dan zijn er nog oude lijnen waar niet uit naar voren komt dat er andere rassen voor zijn gebruikt, maar die wel (bewezen via DNA) chocolate blijken te dragen (de derde lijn). Altijd is gedacht dat dit er orgineel al inzat, maar door het slechte begrip van de overerving, deze reccesieve genen eruit zijn gefokt. Deze ragdolls worden nu ook de ‘orginele ragdolls genoemd die nog het orginele choc gen dragen’. Echter is er onlangs een brief van Ann Baker boven komen drijven waarin Ann Baker zelf aangeeft dat zij Balinees heeft gebruikt om het chocolate gen in haar Ragdolls te krijgen. Zij heeft alleen haar stambomen veranderd (het was al wel bekend dat Ann Baker dat deed). Het blijkt nu dat er eigenlijk 2 Thumper Jr’s zijn. Eentje, de orginele. En eentje die dus een product is van een uitkruising met een balinees. 😉

De vraag is dus maar hoe orgineel orginele Ragdolls zijn.
Als je het mij vraagt?: Mits het op een goede manier gebeurd, vind ik het verstandig dat er nieuwe lijnen ingekruist worden. De ragdoll is gebaseerd op 1 poes en 2 katers. (tenminste, voor zover wij weten.. Ann Baker was persenfokker ervoor.. wie weet wat ze allemaal voor de Ragdoll gebruikt heeft) Gezond verstand leert dat als je die nakomelingen oneindig met elkaar kruist je uiteindelijk zo’n grote inteelt hebt dat je alleen maar problemen kan tegenkomen. Tuurlijk kun je deze ook tegenkomen als je ongezonde katten voor het inkruisen gebruikt. Daarom moet dit op een goede manier gebeuren. en dat is naar ons inzicht ook niet deze uitgekruiste lijn weer oneindig met elkaar kruisen.

momenteel is men ook bezig door middel van dit soort kruisingen de kleuren cinnamon en fawn in de Ragdoll te fokken.

Laat er geen misverstand over bestaan: Wij kruisen GEEN andere rassen in. En onze Ragdolls hebben ALLEMAAL een stamboom. Maar aangezien wij een tortie, lilac en chocolate ragdolls en Ragdolls met tabby voorouders hebben, hebben wij dus geen ‘orginele’ lijnen.. (voor zover die bestaan ;), want als je bij elk ras maar ver genoeg gaat zoeken, kom je vanzelf wel iets tegen. )