Ziekten en testen

HCM, PKD, CIN, MPSM, FIV en FeLV

Ik heb het telkens over HCM, PKD, CIN, FIV en FeLV. Dit zijn vreselijke, (erfelijke) ziektes bij katten. Dit komt helaas niet alleen maar bij Ragdoll voor. Voor de mensen die er wat meer over willen lezen, hieronder een korte beschrijving van deze ziektes.

HCM: Hypertrofische Cardiomyopathie, ook wel HCM genaamd (is autosomaal dominant, dit wil zeggen dat er maar 1 ouder nodig is die de genen draagt om zieke kittens voort te brengen), is een hartafwijking die aangetroffen wordt bij alle katten, ongeacht of deze nu wel of niet een stamboom hebben, dus zowel bij raskatten als huis- tuin en keukenkatten. Bij HCM zijn de spieren van de wand van de linkerkamer in dikte toegenomen. Dit veroorzaakt een toenemende verstijving in de linkerkamer waardoor die zich niet efficiënt kan vullen. Bovendien wordt de ruimte in de linkerkamer steeds kleiner, met als gevolg dat minder bloed rond gepompt wordt en de ruimte in de linkerboezem vergroot. Een pijnlijke langzame dood, of een plotselinge dood is vaak het gevolg. Of een kat op dit moment wel of geen HCM heeft is aan te tonen door middel van een echo bij een specialist. Dit geeft echter geen garantie dat de kat HCM vrij blijft. Er komen steeds meer gevallen van oudere katten die alsnog HCM postitief worden getest. Zorg dat als je gaat kijken, je een test hebt die niet ouder dan een jaar is.
Op dit moment lijkt het erop dat bij de Ragdoll HCM zich uit op jongere leeftijd in tegenstelling met bv de brits korthaar (en langhaar), waar HCM is vaker op latere leeftijd nog uit.

Sinds kort is er een mutatie ontdekt die HCM bij Ragdolls veroorzaakt. Vanaf nu kunnen fokkers hier dus ook op testen. ECHTER; er zijn waarschijnlijk meer mutaties die HCM veroorzaken. Dus dat de kat vrij is van dit gen zegt nog niets. Uit deze test kunnen drie uitkomsten komen;
homozygoot negatief (n/n). Dit betekent dat de kat deze mutatie niet draagt.
heterozygoot positief (n/p). Dit betekent dat deze kat 1 mutatie draagt. Er is 50% kans dat deze kat dit doorgeeft aan zijn nakomelingen. Deze katten moet men in de fok houden om de genenpool niet te klein te laten worden. Dat zou namelijk het einde van de ragdoll betekenen. Wat een verantwoorde fokker wel zou willen doen is hieruit een n/n kat fokken en deze nakomelingen verder gebruiken. homozygoot positief (p/p). Dit betekent dat de kat 2 mutaties draagt.
Hoe groot de kans is dat een kat die p/p is ook daadwerkelijk HCM ontwikkeld uit die mutatie is niet bekend. Er zijn inmiddels genoeg katten die op de scan positief zijn en via DNA onderzoek vrij zijn van deze mutatie. Verstandig fokken is dus een must.
Voor kittenskopers is het een must om naar de jaarlijkse scans te vragen. Alleen deze bieden zekerheid!

De laaste jaren bieden steeds meer en meer bedrijven deze DNA test aan. Maar wees op je hoede! Omdat dit een punt-mutatie betreft kan deze alleen goed opgespoord worden doormiddel van mapping. Elke andere (snellere) test zal een punt-mutatie sneller over het hoofd zien, waardoor je valse uitslagen krijgt.

Dan is er de laatste maanden nog een gevaarlijke trent. Catteries die alleen maar DNA testen beweren dat zij een HCM en PKD vrije cattery hebben. Als je voorgaand en onderstaand stukje leest, snap je dat dit bijna onmogelijk is om oprecht te beweren.
Zeker niet op enkel DNA testen. Dit is pure misleiding! Pas hiervoor op!

Zoals je ziet..veel onzekerheden. Dit is een moeilijke kwestie..en we hopen op heel snel meer zekerheden uit onderzoek.

PKD:PKD is een afkorting van Polycystic Kidney Disease (is autosomaal dominant), een erfelijke afwijking die bestaat uit cysten in de nieren. Naarmate deze blaasjes groeien zullen zij het functioneren van de nieren bemoeilijken en uiteindelijk leiden tot chronisch nierfalen.Er wordt over het algemeen gezegd dat als een kat een echo heeft gehad na 1 jaar te zijn geworden (en de echo is gedaan door een specialist) er 99% zekerheid is dat de kat daar vrij van is. Er blijft echter nog 1% over en ook kan het zo zijn dat de specialist de cysten nog niet gezien heeft omdat ze gewoon simpelweg te klein waren. Blijven testen is dus het motto. Tegenwoordig is er ook een PKD DNA test verkrijgbaar. Deze test echter maar op 1 mutatie en deze mutatie is aangetroffen bij de pers. Nog niet bij de Ragdoll. Men gaat er van uit dat het bij de Ragdoll om dezelfde mutatie gaat, maar dit is nog niet zeker. Een echo blijven maken is dus een must. Ook is het waarschijnlijk dat er niet 1 mutatie verantwoordelijk is voor PKD.

CIN: Een nierprobleem wordt vaak CIN oftewel Chronische Interstitiele Nefritis genoemd. Een andere benaming is een schrompelnier. Door bindweefselvorming trekt de nier samen. Deze kan dan niet goed meer functioneren. Of een kat hiervan vrij is, is moeilijk te zeggen. Veel katten ontwikkelen dit namelijk op latere leeftijd. Wel worden de ouder dieren bij goede fokkers jaarlijks getest door middel van een echo gedaan door een specialist.
Hoe CIN precies vererft en wanneer het erfelijk is en wanneer niet, is moeilijk te bepalen. Momenteel wordt er in Gent onderzoek gedaan naar CIN bij Ragdolls. Hopelijk wordt daar genoeg informatie verzamelt om verder te kunnen met de precieze vererving en oorzaken van CIN.

MPSM:MPSM oftewel Mucopolysaccharidosis, is een stapelings ziekte. De kat mist in dit geval het beta-glucuronidase enzym. Hierdoor kan de kat bepaalde suikers niet meer afbreken. Het is een autosomale reccessieve ziekte (dit wil zeggen dat beide ouders het zieke gen moeten doorgeven voor hun nakomelingen ziek worden). Als een kat dit heeft brengt dit een hele reeks aan afwijkingen met zich mee. Vaak vertonen deze zich vroeg in het leven, maar soms ook niet. De prognoses voor deze katten is helaas slecht. Zij vertonen symptomen als: kittens die geboren worden met heel veel vocht in hun lichaam, het plat zijn van het aangezicht, het troebel worden van de ogen, verlies van nachtzicht, vervormingen aan de botten met verlammingen.
Helaas is deze ziekte erin gefokt via verschillende lijnen. Wij testen echter al onze Ragdolls hierop. Testen kan via een DNA test.

FIV: FIV wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het HIV virus bij de mens dat AIDS veroorzaakt. FIV wordt daarom ook wel kattenaids genoemd. Of je kat vrij is van FIV is gemakkelijk aan te tonen door een bloedtest. Een goede fokker heeft ook deze in huis.
FIV wordt overgedragen door bloedcontact met geinfecteerde katten. Zoals bij de humane variant, zal de kat zelden sterven aan FIV zelf, maar aan allerlei infecties die hij zelf niet meer kan bestrijden.

FeLV:FeLV is een virusziekte met een dodelijke afloop. Het virus kan leukemie (tumoren van de witte bloedcellen) veroorzaken, maar dit is niet de ziekte die het meeste optreedt na infectie. Het virus tast namelijk het immuunsysteem van de kat aan (immunosuppressie) waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties.Dit is ook aan te tonen door een bloedtest. Dit virus wordt overgedragen door middel van speeksel, urine, ontlasting en moedermelk. Katten besmet met dit virus zullen binnen een aantal jaar vaak hieraan sterven.

Al deze ziektes kunnen bij alle katten voorkomen. Raskatten, straatkatten, boerderijkatten, enz, enz. Alleen worden huis, tuin en keuken katten vaak niet getest op deze ziektes. Ook worden er bij raskatten die sterven op jonge leeftijd vaak secties verricht. Het lijkt dus of deze ziektes vaker voorkomen bij raskatten. Nauwkeurige cijfers zijn hierover echt niet bekend, door bovenstaande redenen.

Tenslotte (alweer 😉 );Ik hamer steeds op een specialist die deze onderzoeken moet doen. Iedereen kan namelijk een echo machine kopen. Maar alleen een beoefend en getraind oog kan ook daad werkelijk de HCM en PKD gevallen eruit halen. Dit is echt een specialisme. Het is niet voor niets dat mijn HCM specialist mijn katten niet test of PKD.
Zijn de ouders niet getest door specialisten, krab jezelf dan eens achter de oren. Voor een lijst van specialisten op dit gebied kijk op; www.hcmtest.com.