Voor cattery bezoek
Ten eerste moet je natuurlijk besloten hebben dat je graag een kitten in huis wil. Doe dit niet binnen een dag. Bedenk dat je ongeveer vijftien jaar de verantwoordelijkheid draagt over het beestje. Ook moeten alle huisgenoten ook graag een kitten willen. Bedenk dat het kitten niet altijd lief is en ook wel eens aan de meubels krabt.
Daarna moet je nagedacht hebben of je wel een Ragdoll wil. Wil je bijvoorbeeld wel een kat die je overal achterna loopt? Of wil je wel een kat die meer van knuffelen houd dan van spelen? Ben je er echt helemaal uit dan ga je rondkijken.
Tijdens cattery bezoek
Heel belangrijk is dat je verschillende catterys bezoekt. Maar doe dit met beleid! Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn een groot voorstander van bij meerdere catteries kijken en te kijken welke cattery je aanstaat. Maar we vragen je dit met beleid te doen. Zonder onze kittentjes, zwangere poezen of die van anderen in gevaar te brengen. Elke cattery heeft namelijk zijn eigen biocultuur, waar virussen en bacterien bijhoren. De katten in zo’n huishouden zijn hier resistent tegen en zo ook de kittentjes. Maar door op 1 dag of in 1 week meerdere catteries te bezoeken, verplaats je deze culturen naar andere catteries met alle gevolgen van dien. Ja.. JIJ kan er zelfs voor zorgen dat de kittentjes in die cattery sterven aan de gevolgen van een virusje door JOU meegebracht.
Vandaar, bezoek meerdere catteries, maar doe dit met beleid.
Bezoek maar 1 cattery in de week of liever in de 2 weken. (bedenk een cattery die je onder druk zet een kittentje wel of niet te kopen, daar wil je niet zijn..je wil immers een weloverwogen keuze maken en geen kittentje opdrongen krijgen omdat de fokker ‘er vanaf moet’. Een goede fokker begrijpt dit en zal bij oprechte interesse je kittentje echt wel vasthouden voor je.)
Kom je thuis, was dan je kleren en trek deze voor het wassen NIET opnieuw aan naar een andere cattery.
Was je handen of ontsmet deze na een cattery bezoek en voordat je katten in een andere cattery aanraakt.
Doe bij de cattery aangekomen je schoenen uit voordat je binnen gaat.
Door dit soort maatregelen te treffen, voorkom je dat virussen – en soms nog erger: schimmels- overgaan van de ene naar de andere cattery en help je mee de kittentjes van de cattery gezond en levend te houden.
Bij deze bezoeken zie je verschillende kittens en verschillende aanpakken. Wat bij de eerste cattery goed geregeld lijkt kan ineens heel slecht zijn als je een tweede cattery bezoekt. Kijk ook of het klikt tussen jou en de fokker.
Geloof een fokker nooit op zijn/haar mooie blauwe ogen. Vraag altijd naar de testen van vader en moeders en als het even kan naar die van de grootouders. Let erop dat deze recent zijn en dat er niet mee geknoeid is. De testen zijn altijd ingevuld door de specialist. Kijk naar de kittens en de oudere katten. Zien ze er goed uit? Zijn ze niet schuw? Zijn hun oogjes en neusjes niet vies? Wordt er veel geniesd? Zien de grote katten er gezond uit? Is dit niet het geval? Doe het dan niet! Het kan zijn dat er een verkoudheid heerst in de cattery, maar een goede fokker zal daar eerlijk over zijn. <br>Kijk ook eens naar de verkoop contracten. En vraag de fokker de oren van zijn hoofd! Houd de volgende stelregel aan; Voelt het niet goed; niet doen! Laat de fokker wel altijd even weten wat je besloten hebt. Beslis niet in de cattery of je het kitten wil hebben. Denk er een paar dagen over na. Biedt een fokker niet die mogelijkheid, jammer voor de fokker. Er komen nog veel meer kittens.. Beter er langer over nadenken en wat langer wachten dan er dadelijk spijt van te hebben.
Na het besluit
Lees het contract goed door. En als je iets niet snapt; vraag het voor je het tekent. Een goede fokker geeft je nooit een ziek kitten mee. Is je kitten ziek, dan mag je hem pas ophalen als het kitten beter is. Vervoer een kitten altijd in een vervoersbox. Dit is veiliger voor het kitten. Zorg dat alles thuis al klaarstaat voor het kitten komt.
Zet het kitten bij thuiskomst meteen op de bak. Als het kitten daar vanaf komt laat het dan ook even zien waar het zijn eten en drinken kan vinden. Laat dan het kitten zijn nieuwe huis onderzoeken. Dit kan voor je gevoel heel lang duren (je zou er het liefst mee willen knuffelen), maar dit zorgt ervoor dat je kitten zich dadelijk thuis voelt. Zijn er achteraf problemen of vragen; aarzel niet om contact op te nemen met de fokker. Een goede fokker zal ook informeren hoe het met je kitten gaat.
Ik kan hiermee niet alles voor je wegvangen. Ik zeg ook niet dat je dit perse moet volgen. Het is enkel een advies. En een hulpmiddel voor het uitzoeken van een gezond kitten. Ik dacht eerst ook dat het onzin was. Maar ons heeft het een aankoop van een “slecht kitten” bespaard! En je wil toch graag een gezond kitten waar je lang plezier van hebt!